Skip links

Rasa Diri Muda Tanpa Kedutan

10 Cara Untuk Mengurangkan Kedutan Kulit

Bimbang bahawa kulit anda kelihatan lebih tua daripada anda rasa? Berikut adalah 10 cara untuk mengurangkan kedutan kulit atau “wrinkles”

Ramai wanita dan juga lelaki percaya bahawa penuaan kulit tidak dapat dielakkan, tetapi dengan maklumat dan teknologi yang kita ada hari ini, anda benar-benar boleh melihat semuda anda rasa,” kata Dr Jasmine, pengarah perubatan Nexus Clinic.

Sama ada anda adalah umur 35 dan hanya mula melihat tanda-tanda awal penuaan, atau umur 55 dengan kulit yang tidak dijaga rapi, anda boleh mencari jalan untuk mengurangkan kedutan mungkin dengan cara semula jadi atau dengan menggunakan teknik perubatan.

 

Cara Mengurangkan Kedutan: Apa Yang Boleh Anda Lakukan

 

  1. Elakkan matahari.Ia adalah punca nombor satu, dengan berpuluh-puluh kajian mendokumenkan kesan padah matahari. Dalam satu kajian yang melihat kembar seiras,  pendedahan cahaya matahari dapati adalah lebih penting daripada keturunan. Adik-beradik yang mengalami pendedahan terhad kepada cahaya matahari mempunyai lebih sedikit kedutan dan kelihatan lebih muda secara keseluruhan daripada kembarnya.

 

  1. Pakai pelindung matahari.Menurut American Academy of Dermatology, terutamanya di iklim tropika yang mengalami suasana terik sepanjang tahun, wajib memakai pelindung matahari apabila anda berada di bawah matahari. Ia akan melindungi anda daripada kanser kulit, dan membantu mencegah kedutan pada masa yang sama.

 

  1. Jangan merokok.Beberapa kajian yang masih kontroversi, mengesahkan bahawa merokok akan mempercepatkan proses penuaan kulit – kebanyakannya dengan melepaskan enzim yang memecahkan kolagen dan elastin (komponen paling penting dalam kulit). Kajian dilakukan di Unit Penyelidikan Twin di Thomas Hospital St London mendapati saudara lelaki atau perempuan yang merokok mempunyai kulit yang lebih berkedut dan sehingga 40% lebih nipis daripada bukan perokok.

 

  1. Botox . Suntikan yang deperbuat daripada Botulinum Toksin A akan melegakan otot di bawah kulit yang berkedut., menjadikan kulit pada bahagian ini lebih licin dan seperti tiada kedutan. Botox mempunyai sejarah yang amat selamat. Anda mungkin telah mendengar cerita-cerita menakutkan mengenai suntikan Botox yang salah dan menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan berbahaya. Ini boleh membawa anda untuk bertanya, “Adakah Botox selamat untuk saya? Adakah saya akan mengalami kesan-kesan sampingan? “Sebenarnya, Botox suntikan hanya berbahaya jika mereka diberi di spa & saloon di mana suntikan diberi oleh individu yang tidak berkelayakan. Apabila Botox ditadbir oleh seorang profesional, kesan sampingan adalah ringan termasuk lebam di tempat suntikan. Kesan sampingan ini biasanya tidak tahan lama, dan itulah sebabnya Botox biasanya dianggap selamat

 

  1. Wrinkles Fillers.Doktor akan mengisikan bahagian kedutan dengan fillers termasuk kolagen, asid hyaluronik , dan sebatian sintetik lain. Jenama yang popular termasuk Restylane, Juvederm dan ArteFill. Selepas suntikan, kulit akan menunjukkan kurang kedutan dan kelihatan lebih muda.

 

  1. Laser / Light Resurfacing . Cara ini mendapatkan tenaga daripada sumber cahaya, sama ada laser ataupun cahaya diod berdenyut , membuangkan lapisan di atas kulit. Ini akan menjadikan memangkinkan pengeluaran sistem kolagen semula dan mengurangkan kedutan kulit.

 

  1. Chemical Peels .Dalam rawatan ini, salah satu daripada pelbagai bahan kimia yang digunakan akan “membakarkan’ lapisan atas kulit, mewujudkan kerosakan yang akan menyebabkan badan untuk bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak kolagen untuk mencantikkan kulit.

 

  1. Vakum sedutan digunakan dengan kristal kimia ringan, membantu untuk membuangkan lapisan atas sel sel kulit, dan mengantikan dengan yang baru supaya kulit lebih bertekstur. Dalam proses itu, garis- garis halus dan kedutan akan hilang.

 

SUGGESTED VIDEOS:

   

Drop us a message and we will be more than happy to schedule you for a consultation with our esteemed doctors or alternatively we will send you a quick quote for the desired treatment.

Error: Contact form not found.

Need a quick face to face consultation but you’re just too far away? No problem! Provide us with your basic details and Skype ID and you will receive an invitation from us and we can proceed from there.

Error: Contact form not found.